Het programma van FM Dag 2023

Het programma van woensdag 19 april 2023

Onder voorbehoud van wijzigingen.
09:30 – 10:00 uur

Ontvangst en registratie

Zaal: Foyer
10:00 – 11:00 uur

Focus on Value

Gerben van Driel | Dagvoorzitter
Leo van de Voort | Consultant & CFO; De definitie van waarde
Amber Overbosch | CFO/FM Community Manager; Hoe creëer jij waarde?
Atta de Tolk | Spoken word artist; Waarde in woorden
René de Monchy | Content director finance & M&A Sijthoff Media; Waarde van het financiële systeem
Zaal: New York 2&3

Wat is waarde en hoe behoud je het? In sneltreinvaart bespreken we de wijze waarop jij als financieel manager bijdraagt aan waardecreatie en waardevernietiging.

11:30 - 12:00

Waardecreatie op de beurs

Niels Koerts | Beleggingsanalist IEX; Waardecreatie op de beurs
Zaal: Brussel 2
Tijd: 11:30 – 12:00 uur

Kent de aandelenmarkt nog geheimen? Door verregaande automatisering en de beschikbaarheid van laagdrempelige beleggingsplatformen kan iedereen zich tegenwoordig belegger noemen. Toch zijn er maar weinigen die de kunst van de beurshandel helemaal in de vingers hebben en het complexe geheel van economische variabelen doorzien. In deze Masterclass neemt Niels Koerts een deep-dive in de waardeontwikkeling op de beurs en wat jij daarvan kan leren.

Kun jij kunst waarderen?

Willem Baars | Kunstadviseur & kunsthistoricus; De waarde van kunst
Zaal: Brussel 1
Tijd: 11:30 – 12:00 uur

De kunstmarkt is een complex, uitdagend en grotendeels ongereguleerd speelveld dat ervaring en expertise vereist om er succesvol te zijn. Hoe werkt de kunstmarkt eigenlijk? Wat zijn de trends? En wat zijn de economische en kunsthistorische drijfveren achter de prijs van kunst? Bezoek de masterclass en ontdek of jij kunst voldoende kunt waarderen!

De waarde van wijn

Jesse Lemmens | Wine Advisor Colaris; De waarde van wijn
Remy Wowor | Private Sales Fine Wine Colaris; De waarde van wijn
Zaal: New York 1
Tijd: 11:30 – 12:00 uur

Drinken of verkopen? De waarde van wijn loopt uiteen van enkele euro’s tot tienduizenden euro’s per fles. Geen wonder dat er een levendige handel in wijnen bestaat. Maar wie bepaalt nu eigenlijk die prijs en wat is de invloed van wijnhuizen, jaren en opslag? In deze masterclass door de topexperts van Colaris leer je de ins- en outs- van dit fascinerende product en hoe je naar de waarde van wijn kunt kijken.

13:00 - 14:15

Rondetafel – Voorbij de basis – aanpak en attitude voor echte waardecreatie

Melle Eijckelhoff | Chief Business Officer; Sijthoff Media
Zaal: Berlijn
Tijd: 13:00 – 14:15 uur

In de wereld van financieel management staan woorden als budgetteren, consolideren, controleren, rapporteren, analyseren en adviseren centraal. Elke financiële professional besteed een groot deel van zijn tijd en energie aan dit type werkzaamheden. Daarbij worden we in meer of mindere mate ondersteunt door slimme tools en systemen die ons helpen efficiënt te werken.

Tegelijkertijd is de complexiteit van de omgeving waarin we werken en de eisen die de business aan de financiële afdeling stelt toegenomen. Onder andere door de introductie van ESG. Welke ruimte en mogelijkheden zijn er nog voor de financieel manager om zich te verbeteren, en meer waarde te creëren voor de business? Is er nog winst te behalen in technologie of gaat het vooral om skills, vaardigheden en attitude? In deze besloten sessie delen we onze aanpak, ervaringen en inzichten en bespreken we hoe financieel management nog waardevoller kan zijn.

Hosted by: LucaNet

Rondetafel – Waardecreatie in M&A

Paul Josephus Jitta | Partner & advocaat Buren Legal; Waardecreatie in M&A
Vincent Wanders | Governance, Risk & Compliancy-expert; Waardecreatie in M&A
Zaal: Amsterdam
Tijd: 13:00 – 14:15 uur

Bij koop- en verkoop van een onderneming is een goede voorbereiding van grote toegevoegde waarde. Hoe meer je als verkoper je zaken op orde hebt bij de te verkopen onderneming, hoe meer grip en greep je hebt op de onderhandeling. Als je weet wat de waarde-drijvers zijn van je onderneming, kun je daar in het verkoopproces ook meer licht op laten schijnen. Voor de koper geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd: als je op waarde-bepalende factoren een zere vinger kunt leggen, heeft dat waarschijnlijk ook een koopprijsdrukkend effect. CFO ad interim, registeraccountant en moderator Vincent Wanders en (inter)nationaal gelauwerd M&A advocaat Paul Josephus Jitta (Buren N.V.) delen tijdens de rondetafeldiscussie hun expertise in en ervaringen met waarde-creatie bij aan- en verkoop van ondernemingen. De deelnemers aan deze sessie worden daarbij van harte uitgenodigd hun eigen ervaringen te bespreken.

Hosted by: Buren Legal

Rondetafel – Let’s talk about risk: hoe risicobewust ben jij?

Martin Weltje | Directeur Risk VLC & Partners; Waardebehoud door risicomanagement
Nicole Lammers | Risk Consultant AccountAbility; Waardebehoud door risicomanagement
Zaal: Dublin
Tijd: 13:00 – 14:15 uur

Praktisch en toepasbaar risicomanagement met behulp van het business model canvas 

Als financieel manager lever je een belangrijke bijdrage aan de waarde-creatie van jouw bedrijf in deze complexe en uitdagende tijden. Eén van de instrumenten waarmee je waarde creëert, is het bewust omgaan met risico’s en risicomanagement op een praktische en toepasbare manier op de kaart zetten. 

 Samen met VLC & Partners kijken we hoe je risicomanagement in jouw organisatie verankert door gebruik te maken van het business model canvas en hoe je jouw medewerkers meekrijgt in risicobewust en risico gestuurd werken.  

Hosted by: VLC & Partners

13:00 - 13:30 uur

Hoe creëert een een scale-up zijn waarde?

Maikel Smit | Finance Manager Stoov; Waardecreatie bij een scale-up
Zaal: Brussel 1
Tijd: 13:00 – 13:30 uur

Maikel Smit is Finance Manager bij Stoov dat draadloze oplaadbare infrarood warmtekussens en -deken op de markt brengt. Juist nu de energiekosten de pan uit rijzen slaan de producten van Stoov enorm aan. Onder het motto: We warm people, not the planet groeit de onderneming snel. Het is Stoov zelfs gelukt om de omzet en het aantal verkopen 2 jaar op rij te verdrievoudigen! Maar hoe hou je in dit tempo de marges in de gaten? Hoe stuur je op waardeontwikkeling en welke keuzes maakt het financieel management daarin?

Als finance professional waarde blijven creeëren in veranderend economisch klimaat

Chris van Dongen | Commercieel directeur Payhawk; Waardebehoud in een veranderend economisch klimaat
Zaal: Brussel 2
Tijd: 13:00 – 13:30 uur

Financials zijn dagelijks bezig met het beheer van zakelijke uitgaven, maar dit leidt met regelmaat tot wrijving tussen de financiële en niet-financiële afdelingen. Hoe zorg je dat je als financial waarde blijft toevoegen en de rest van de organisatie meeneemt in de urgentie van goed beheer – zeker in veranderend economisch klimaat? De experts van Payhawk delen de inzichten die uit gezamenlijk onderzoek met Harvard Business Review Analytics Services naar voren zijn gekomen. Hoe kom je tot het toekomstideaal waarin wrijving verdwijnt, repetitieve administratieve taken geautomatiseerd zijn en de financial tijd heeft om te werken aan de strategie die bedrijfsgroei ondersteunt?

Hosted by: Payhawk

Private Equity: waarde door de ogen van een investeerder

Brigitte van der Maarel | Managing Partner Karmijn Kapitaal; Waarde door de ogen van de investeerder
Ad van Herpen | Investment Manager Karmijn Kapitaal; Waarde door de ogen van de investeerder
Zaal: New York 1
Tijd: 13:00 – 13:30 uur

Waardecreatie, is de belofte en de core business van veel Private Equity ondermeningen. Wat kun jij leren van hun kijk op groei, professionalisering, commercie en optimalisering? Eén ding is zeker: voor waardecreatie is veel meer nodig dan geld en spreadsheets alleen. In deze Masterclass deelt Brigitte van der Maarel – Managing Partner, Karmijn Kapitaal – haar ervaringen en visie op succesvol investeren. Diversiteit, continuïteit en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand met financiële prestaties.

13:45 - 14:15

Waardeperspectieven in het familiebedrijf: de eigenaar en het bedrijf

Ilse Matser | Expert familiebedrijven; Waarde in het familiebedrijf
Zaal: New York 1
Tijd: 13:45 – 14:15 uur

Het familiebedrijf wordt al snel geassocieerd met het creëren van waarde voor de lange termijn. Niet voor niets zijn de oudste bedrijven ter wereld dikwijls familiebedrijven. Wat drijft hen en wat zijn de geheimen van de meest succesvolle ondernemende families? In deze Masterclass bespreken we hoe familiebedrijven aankijken tegen het begrip “waarde” en wat elke financieel manager daar van kan leren.

Den Hartogh; 100 jaar waardecreatie in de logistieke dienstverlening.

Bram Paape | Group Financial Director Den Hartogh; Waardecreatie bij Den Hartogh
Zaal: Brussel 2
Tijd: 13:45 – 14:15 uur

Familiebedrijf Den Hartogh Logistics is wereldwijd een toonaangevende logistieke dienstverleners voor de chemische, gas-, polymeer- en voedingsmiddelenindustrie. Group Financial Director Bram Paape overziet een global organisatie met kantoren in 27 landen, meer dan 2.000 medewerkers , 24.000 tankcontainers, 5.750 droge bulkcontainers, 300 tankopleggers en 670 vrachtwagens. Hoe wordt in de turbulente wereld van logistieke dienstverlening waarde gecreeerd? Bezoek de masterclass en ontdek wat jij kunt leren van het financiële management bij Den Hartogh.

14:45 - 16:00

Rondetafel: Waarde ontdekken in je bedrijf

Fatima Amghar- Chellioui | Account Manager Yokoy; Waarde ontdekken in je bedrijf
Daphné Debaenst | Moderator; CFO Community België
Peter van Spaandonk | Country Manager Benelux Yokoy; Waarde ontdekken in je bedrijf
Zaal: Berlijn
Tijd: 14:45 – 16:00 uur

Zoals een verborgen diamant in een mijn, is ook niet alle waarde binnen bedrijven direct aan de oppervlakte zichtbaar. In deze round table gaan we met elkaar in gesprek over verborgen waarde binnen bedrijven, en welke kansen Artificial Intelligence (AI) bieden om die waarde te ontdekken. Hoe kan AI helpen om afwijkingen te detecteren, jou als financial te informeren en zo de waarde van je bedrijf te maximaliseren?

Hosted by: Yokoy

Rondetafel – De balans tussen waardecreatie en groei

Melle Eijckelhoff | Chief Business Officer; Sijthoff Media
Zaal: Amsterdam
Tijd: 14:45 – 16:00 uur
Als CFO weet je dat omzetgroei vele voordelen met zich meebrengt. Maar groei brengt ook nieuwe risico’s en organisatorische uitdagingen met zich mee. Moeten we onze marges opofferen om groei mogelijk te maken? Welke strategie kiezen we voor verdere investeringen in automatisering en digitale technologie? Hoe kan onze groeiende organisatie de productiviteit vergroten en zich tegelijkertijd aanpassen aan veranderingen? We delen onze ideeën en ervaringen met een van de belangrijkste missies van elke bestuurder: de waarde van ons bedrijf vergroten. We bespreken de digitale transformatie van onze bedrijfsmodellen en de manier waarop financiële leiders de balans vinden tussen groei en waardecreatie.
Hosted by: Chargebee
14:45 - 15:15

Waardecreatie in commercieel vastgoed

Christiaan van Steenbergen | Finance Director Multi Corporation; Waardecreatie in commercieel vastgoed
Zaal: Brussel 1
Tijd: 14:45 – 15:15 uur

Er zijn veel verschillende factoren die de waarde van vastgoed bepalen: bereikbaarheid, uitstraling, de huurders, enzovoorts. Hoe identificeer je waar de meeste waarde te behalen valt? Verdien je meer aan huurders die minder betalen? En hoe overtuig je investeerders dat een uitgave uiteindelijk geld oplevert? Christiaan van Steenbergen, financieel directeur bij Multi Vastgoed, neemt je mee in de wijze waarop zij waarde toevoegen aan vastgoed en daarmee aan investeerders, eigenaren en huurders.

Zeelandia; De waarde van ons dagelijks brood

Lodewijk Lockefeer | CFO Zeelandia; Waardecreatie bij Zeelandia
Zaal: Brussel 2
Tijd: 14:45 – 15:15 uur

Opgericht in 1900 door de Nederlandse familie Doeleman is Koninklijke Zeelandia uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van bakkerij-ingrediënten. CFO Lodewijk Lockefeer overziet een organisatie met 3.200 medewerkers met vestigingen in meer dan 30 landen en verkoop in 100 landen. Met behulp van R&D, baandoorbrekende innovaties en procesverbeteringen helpt Zeelandia de gehele bakery waardeketen te versterken. Bezoek de masterclas en leer hoe Zeelandia haar kennis en expertise omzet in waardegroei.

Human Capital; waardegroei of waarde vernietiging?

Bea Aarnoutse | Boardroom consultant; De waarde van gelukkige medewerkers
Zaal: New York 1
Tijd: 14:45 – 15:15 uur

Hoewel onze medewerkers niet zijn terug te vinden op de financiele balans, vormen zij wel degelijk de meest belangrijke assets van onze organisatie. Geven wij als Financieel Managers wel voldoende aandacht aan de waarde van Human Capital? En hoe kunnen wij sturen op waardebehoud en -ontwikkeling? Bea Aarnoutse geeft ons een nieuw perspectief en laat ons zien wat de samenhang is tussen waardecreatie en de employee journey. Bezoek de masterclass en vergroot jouw inzicht in de waarde van ons Human Capital.

15:30 - 16:00

Van ESG verplichting naar echt duurzame waarde creatie

Egbert Willekes | Senior Researcher & Lecturer Future Proof Control; Sturen op duurzame waarde
Zaal: New York 1
Tijd: 15:30 – 16:00 uur

In 2024 wordt de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht en moeten grote bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheid. Zo niet, dan dreigt een afkeurende accountantsverklaring. Niet voor niets steken Financieel Managers veel tijd in het doorgronden en opzetten van ESG rapportages. Daarbij lopen zij tegen velen vragen aan:
Hoe voorkom je greenwashing? Welke interne samenwerkingen worden noodzakelijk? Op welke wijze integreer je de financiële rapportage met de ESG rapportage?

En de meest belangrijke vraag: Hoe stuur je eigenlijk op duurzaamheid?

Leer van onderzoeker en ervaringsdeskundige Egbert Willekes – voormalig CFO Greenchoice – welke stappen jij als Financieel Manager kunt zetten en ontdek hoe de finance afdeling daadwerkelijk een duurzame mindset kan ontwikkelen.

Boels; Het gereedschap om te bouwen aan waardegroei.

Jan Piet Valk | CFO Boels Group; Waardecreatie bij Boels
Zaal: Brussel 2
Tijd: 15:30 – 16:00 uur

Boels is in 1977 onder leiding van Pierre Boels Sr. gestart als klein lokaal verhuurbedrijf. Vandaag de dag is Boels Rental één van Europa’s grootste verhuurbedrijven in zowel machineverhuur als specialistische verhuur. CFO Jan Piet Valk overziet een organisatie met meer dan 790.000 verhuuritems, 6.900 vakmensen en 725 vestigingen met activiteiten in 18 landen. Daarbij gaat het tegenwoordig niet alleen om het bescikbaar stellen van materieel maar ook over het adviseren over onder andere (bouw)logistiek, gebruik, huurvormen, brandstof & energiemanagement. Bezoek de masterclass en leer van Jan Piet Valk hoe waarde tot stand komt in de deeleconomie.

Ontdek de waarde van KPI’s & Dashboards

Maarten de Ru | Director Partner & Alliances ISPnext
Dirk-Jan Leppers | Pre-sales consultant ISPnext
Zaal: Brussel 1
Tijd: 15:30 – 16:00 uur

Voor Financiële Managers wordt het steeds belangrijker continu zicht te hebben op actuele financiële data. Om deze data snel te interpreteren wordt gebruik gemaakt van dashboards met de actuele financiële stand van zaken. Om vooruit te kijken en processen en procedures te verbeteren is het noodzakelijke om KPI’s te monitoren. Ontdek in deze masterclass waarom dashboards belangrijk zijn, wat de belangrijkste KPI’s zijn en hoe je die direct verbetert.

Hosted by: ISPnext

16:15 – 16:30 uur

Huub van Rozendaal Award uitreiking

Zaal: New York 2&3
16:30 – 17:00 uur

Zes jaar gevangen; de Waarde van vrijheid

Stephen McGown | Schrijver en spreker; De waarde van vrijheid
Atta de Tolk | Spoken word artist; Waarde in woorden
Zaal: New York 2&3

Stephen McGown’s leven nam een dramatische wending toen hij in Mali werd ontvoerd door terreurgroep Al Qaeda. Hij overleefde 6 jaar brute gevangenschap door zijn ongekende vindingrijkheid en de kracht zich aan te passen aan levensgevaarlijke omstandigheden. Wat kun jij leren van zijn boodschap over overleven, positiviteit en de controle nemen over je eigen geluk?

09:30 – 17:00 uur

Financieel Management Podcast: inspirerende gesprekken voor financieel managers

René de Monchy | Content director finance & M&A Sijthoff Media; Waarde van het financiële systeem

FM.nl, CFO.nl en CFO magazine informeren en inspireren financieel managers middels een exclusief magazine en op het internet. Daar komt nu podcast bij. De podcaststudio van FM Dag zal op 19 april dan ook een prominente plek krijgen op het evenement in het Van der Valk Hotel Schiphol. Kom gerust langs om onder het genot van een drankje & hapje met je gesprekspartner te kijken naar de inspirerende en informerende gesprekken. Hou FM.nl in de gaten als je onze podcastgesprekken wilt beluisteren of meld je nu met enkele muisklikken aan voor de Financieel Management nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden over onze podcasts en overige informatie.

17:00 - 19:00

Borrel