Programma

Het programma van woensdag 17 april 2024

FM Dag 17 april 2024: Orakels

Het programma is continu in ontwikkeling. Meld je aan voor FM Dag om op de hoogte te blijven.

09:30 – 10:00 uur

Ontvangst en registratie

Zaal: De Foyer
10:00 – 11:00 uur

Plenaire opening: Wijsheid van het Orakel

Jona Lendering | Historicus
Puck van Dijk | Praktisch filosoof en trainer
Amber Overbosch | Community Manager & Dagvoorzitter
Zaal: Podium 1

Tijdens FM Dag krijg je volop de gelegenheid om vragen te stellen aan de Orakels. Maar hoe werkt het Orakel eigenlijk? Wie maakten er in de oudheid gebruik van? En sprak het Orakel de waarheid?

Jona Lendering is een prijswinnende Nederlandse historicus, auteur van boeken over de oudheid en een van de oprichters van de geschiedenisschool Livius Onderwijs. Jona neemt ons mee in de fascinerende geschiedenis van het Orakel als aftrap van FM Dag 2024.

Na de introductie van het Orakel ontmoeten we Puck van Dijk; filosoof, theatermaker en filosofisch gesprekleider. Puck is expert in filosofische gesprekstechnieken en zal ons bij de opening van FM Dag uitdagen om de kunst van het vragen stellen te perfectioneren. Wat zou jij aan het Orakel vragen en vooral hoe zou je dat vragen?

11:30 - 12:15

Het Performance Orakel: Hoe verbeter ik de bedrijfsresultaten?

Jurjen Bouwens | Expert financiële directievoering, bedrijfswaardering en herstructurering, interim CFO en docent.; HOFAM
Wim Vaessen | Expert strategisch kostenbeheer; Expense Reduction Analysts
Sven de Zwart | Supply chain specialist; Expense Reduction Analysts
Melle Eijckelhoff | Moderator
Zaal: Podium 2
Tijd: 11:30 – 12:15 uur

Laat je inspireren. Ontdek in deze Orakelsessie hoe je bedrijfsresultaten verbetert door slimmer, duurzamer en kostendeskundig te managen. Via BI delen we benchmarkinzichten en trends. En we beantwoorden je strategische en tactische finance-vragen. Bezoek het Orakel en profiteer van onze internationale expertise, gestoeld op ruim 30 jaar Value Through Insight.

The Economy & Risk Oracle: What can we expect in 2024?

Peter van Es | Finance director; Hillfresh International
Stephan Oosterhoff | Finance Director Manufacturing Europe; JDE Peet's
Jordan van Vilsteren | CFO; Royal HZPC Group
Jola Shuli | Group director; Coface
Willem van Oosten | Moderator
Zaal: Podium 1
Tijd: 11:30 – 12:15 uur

The new year is already in full swing, but will it also confront us with new risks? The economy and risk oracle will answer this and other questions in her economic outlook for the 2024 financial year. She will talk about the Netherlands and the world: country risks at a glance, Good sectors, bad sectors: the tops and flop, Insolvencies: current figures on company bankruptcies, Economic outlook: How will the USA and China fare and what impact will this have on the eurozone? Bring your curiosity and learn from our Oracle.

Het ESG Orakel: Hoe voldoe ik aan de regels én pak ik kansen?

Vincent Wanders | Compliance & ESG-expert; Compliant & more
Paul Josephus Jitta | Partner & advocaat; Buren Legal
Zaal: Podium 10
Tijd: 11:30 – 12:30 uur

ESG en CSRD is here to stay, inclusief nieuwe Europese rapportagevereisten voor milieueffecten en inspanningen om die te verminderen. Heb jij al een antwoord gevonden op de uitdagingen die verplichte rapportages, regelgeving en aansprakelijkheid met zich meebrengen? Niet voldoen aan ESG-normen kan immers zowel intern als extern effect hebben op bedrijfsvoering!

Of we het nu zien als een last of een kans, het blijft een belangrijke verantwoordelijkheid van Financieel Managers om ermee aan de slag te gaan. Het ESG Orakel is er om samen met jou vanuit verschillende perspectieven oplossingen te bespreken voor de ESG-uitdagingen. Of het nu gaat over financiering, M&A, governance, sociale kwesties, fiscale implicaties of supply chain-onderwerpen.

Bezoek het Orakel, stel scherpe vragen en deel jouw inzichten.

Het AI Orakel: Hoe kan ik AI zinvol toepassen in Finance?

Wiemer van der Veur | Head of Education en docent; Nxt Phase AI
Ruben Munsterman | Moderator
Zaal: Podium 3
Tijd: 11:30 – 12:15 uur

Generatieve AI-tools als ChatGPT, Gemini en Bing lossen taken op met een snelheid en kwaliteit die we tot voor kort voor onmogelijk hielden. Maar hoe kunnen we AI als financieel managers nu zinvol toepassen? Het AI Orakel beantwoordt vragen over AI en deelt praktische toepassingen die relevant zijn voor finance. Door de voorbeelden die het Orakel demonstreert gaat er een wereld voor je open! Bezoek het AI Orakel, stel je vragen en profiteer direct van de praktijkervaring en diepgaande kennis over de technologie die onze werkwijze drastisch lijkt te gaan veranderen.

12:15 – 13:30 uur

Lunch

Zaal: Het Plein

Tijdens de lunchpauze serveren we jou een smakelijke selectie van lekkernijen. Perfect om op te laden voor de rest van de Orakelsessies te midden van inspirerende gesprekken met experts.

13:30 - 14:15 uur

Het Risk- en verzekeringsmanagement Orakel: Hoe manage je onzichtbaar gevaar?

Martijn de Haan | Expert Bestuurdersaansprakelijkheid; VLC & Partners
Peter van Kasteren | Claims Expert Aansprakelijkheid; VLC & Partners
Willem van Oosten | Moderator
Zaal: Podium 9
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

De rol van een bestuurder bij de veiligheid van personeel en arbeidsongevallen.

We staan er niet dagelijks bij stil en hopen het nooit mee te maken, maar een ongeval zit in een klein hoekje. Goed risicomanagement is een essentiële vaardigheid voor financieel managers. Simpelweg omdat het succes en de continuïteit van de onderneming sterk beïnvloed kunnen worden door het wel of niet beheersen van risico’s. Personeel is een van de grootste assets voor de onderneming en bestuurders hebben een belangrijke rol in het faciliteren van een veilige werkomgeving met goede voorzieningen.
Personele risico’s komen in vele gedaanten en elke organisatie en business moet een eigen aanpak ontwikkelen om deze te managen. Het strafrechtelijk onderzoek van bestuurders bij een ernstig ongeval kan grote gevolgen hebben voor de bestuurders zelf en de organisatie. Het Orakel Risk- en verzekeringsmanagent heeft diepgaande en praktische kennis van aansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheid bij arbeidsongevallen.

Wil jij weten hoe de risico’s en maatregelen te kwantificeren? Is er meer inzicht nodig in effectieve strategieën om risico’s te beheersen (van deze risico’s)? Of wil je tips ontvangen voor het implementeren van beheersen van risico’s? Bezoek het Orakel en profiteer van (diepgaande) nuttige kennis en verrassende inzichten over risicomanagement.

Het leiderschaps Orakel: Hoe laat ik mijn team continu verbeteren?

Sylvester Persoon | Specialist Continu Verbeteren; Agium
Zaal: Podium 3
Tijd: 13:30 – 14:30 uur

Hoe bereikt jouw team moeilijke en uitdagende doelen? Hoe kun jij succesvoller worden in het verbeteren van jouw afdeling? Hoe breng je mensen in beweging? Als deze vragen bij jou leven, dan ben je bij het Orakel over continu verbeteren aan het juiste adres. Na het beantwoorden van jouw meest prangende vragen, laten we je in een uitdagende workshop kennis maken met de verbeter-methode Kata. Lukt het jou om met een team binnen de tijd een complexe opdracht uit te voeren? Het Orakel leert je de principes die je zullen helpen om te groeien van projectmatig verbeteren naar continu verbeteren! Sylvester Persoon, Continu Verbeteren-expert bij Agium, zal ons tijdens deze middag begeleiden.

Het Orakel van Morele moed in tijden van dilemma’s

Jurjen Bouwens | Expert financiële directievoering, bedrijfswaardering en herstructurering, interim CFO en docent.; HOFAM
Theo Quaijtaal | Kantoordirecteur | AK Advocaten / Partner; B3ter
Zaal: Podium 1
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Als financieel manager help je mee om zakelijke successen te realiseren. In financiële zin, maar zeker ook lettend op integriteit en compliance. Organisaties zijn complex, kennen vele stakeholders en er spelen grote belangen. In die omgeving worden financieel manager regelmatig geconfronteerd met grote en kleine dilemma’s; vraagstukken waarbij twee relevante morele principes tegenstrijdige aanwijzingen geven. Wat doe jij als je in een grijs gebied opereert? Bijvoorbeeld bij een vermoeden van een belangenverstrengeling, het niet helemaal naleven van regels of onduidelijke besluitvorming?

De vraag is dan steeds: Welke beslissing moet ik nemen? Welke kaders gebruik ik daarbij? En hoe moet ik in deze situatie handelen? Het Orakel van Morele moed geeft handvatten om dilemma’s te herkennen en er professioneel naar te handelen. We gaan met elkaar in gesprek over uitdagende situaties en ontvangen een stappenplan om dilemma’s te ontrafelen.

Het transformatie Orakel: Hoe vind ik mijn weg in de Digitale transformatie?

Frieda van Belle | Adviseur Strategie en Digitale Transformatie; Het Strategiekantoor
Ruben Munsterman | Moderator
Zaal: Podium 2
Tijd: 13:30 – 14:15 uur

Wie zich wil verdiepen in technologische ontwikkelingen ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Het lijkt alsof de mogelijkheden ongelimiteerd zijn en de innovaties volgen elkaar in rap tempo op. Hoe zorgen we dat onze onderneming de boot niet mist? En waar beginnen we met het inzetten van technieken, tools en platformen als analytics, blockchain, AI, RPA en Machine Learning? In deze Orakel sessie krijg je een denkkader aangereikt om op korte termijn de eerste stappen te zetten. Het Orakel biedt jou een kompas om je weg te vinden in het snel veranderende technologische landschap.

14:45 - 15:30

Het Business Orakel: Hoe hou ik grip op (internationale) waardeketens?

Martine Versteeg | Directeur Operations; Coface
Ruben Munsterman | Moderator
Zaal: Podium 9
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Als financieel managers hebben we goede kijk op het businessmodel en de performance van de onderneming. We houden met ons planning en control systeem grip op de voortgang en detecteren afwijkingen snel genoeg om waar nodig bij te sturen. Groeiende ondernemingen stellen de financieel manager voor nieuwe uitdagingen. Enerzijds omdat de interne routines en structuren worden aangepast aan de behoeften van een grotere organisatie. Anderzijds omdat de relatie met de buitenwereld complexer wordt. Helemaal als de onderneming in nieuwe markten actief wordt en het aantal toeleveranciers en klanten toeneemt in aantal en diversiteit. Hoe houden we grip op de onzekerheden en risico’s die deze groei met zich meebrengt? En hoe zorgen we ervoor dat we minder kwetsbaar zijn?

Het Cyber Security Orakel: Hoe organiseer ik digitale weerbaarheid?

Mohamed Amezguiou | Specialist audit en cyber security
Amber Overbosch | Community Manager & Dagvoorzitter
Zaal: Podium 2
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Organisaties zijn in toenemende mate doelwit van cybercriminaliteit. Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwt al jaren dat onze digitale weerbaarheid flink achterblijft. Daarom wordt ook van de financieel manager verwacht dit risico te kennen en te controleren. Het Cyber Security Orakel biedt kennis en inzichten om de digitale weerbaarheid van jouw organisatie te kunnen toetsen. Wat kun je controleren? Waar moet je op letten? En waar zit de zwakste schakel? Bezoek het Orakel en ontvang waardevolle frameworks die jou helpen om Cyber Risico’s te beheersen.

Hét Orakel: Durf te vragen!

Het Orakel | De alwetende ziener
Melle Eijckelhoff | Moderator
Zaal: Podium 1
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Wat als jij als Financieel Manager een Orakel kon bezoeken waaraan je daadwerkelijk alles mocht vragen. Advies over de volgende stap in je carrière? Een tip voor het vlottrekken van een project? Aanwijzingen om beter te worden in je vak? Deze unieke Orakelsessie is exclusief voor professionals die durven te vragen en die op zoek zijn naar antwoorden waar ze écht iets mee kunnen. Mis deze unieke kans niet en profiteer van de oneindige wijsheid van hét Orakel!

Finance Transformation Orakel: Hoe ziet de next step in finance eruit?

Frieda van Belle | Adviseur Strategie en Digitale Transformatie; Het Strategiekantoor
Raymond Hüner | SVP Head of Regions; Pleo
Willem van Oosten | Moderator
Zaal: Podium 3
Tijd: 14:45 – 15:30 uur

Heeft jouw finance afdeling te maken met groeiende interne klantverwachtingen? Zijn er eisen om effectiever, sneller en efficiënter te werken? Er is in het verleden ongetwijfeld al veel geïnvesteerd in slimme systemen die een oplossing bieden voor deze uitdagingen. Maar wat is er nog meer mogelijk? Welke vervolgstappen kunnen we zetten? Tijdens deze Orakelsessie bespreken we de praktische toepassing van de nieuwste technologieën met de experts van Pleo en het Strategiebureau

15:45 – 16:30 uur

Kennis Orakel: Hoe verbeter ik mijn persoonlijk Kennismanagement?

Martijn Aslander | StandUp filosoof
Zaal: Podium 1

Persoonlijk kennismanagement houdt zich bezig met de manier waarop we vergaarde informatie verwerken en die vervolgens delen. Dat proces is ontzettend belangrijk. Je kunt immers pas echt van waarde zijn voor je omgeving als je jouw schat aan verzamelde kennis en informatie in no time paraat hebt. PKM en Digitale Fitheid bieden de handvatten en tools die je daarvoor nodig hebt.

17:00 - 19:00

Borrel

Tijdens de netwerkborrel proosten we graag met jou op een memorabele dag en de wijze lessen van het Orakel!