Will Hegarty
8 maart 2022
Pim Takkenberg
28 maart 2022

Victoria Koblenko

Actrice, presentatrice en columniste

Victoria Koblenko is actrice, presentatrice en columniste. Op haar dertiende verhuisde Koblenko met haar familie naar Nederland waar ze een gymnasium opleiding volgde aan het Krimpenerwaard College. Ondanks haar aanvankelijke onbekendheid met de Nederlandse taal behaalde ze haar diploma in vijf jaar. Al tijdens haar middelbare schooltijd werkte ze mee aan reclamespotjes. Na een succesvolle auditie bij het castingbureau Harry Klooster kreeg Koblenko vrij snel een rol in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’.

Koblenko kreeg landelijke bekendheid door haar rol Isabella Kortenaer in de soapserie ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Ze combineerde haar vaste rol in GTST met haar studies Politicologie en Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden. Tussendoor had ze in 2001 een gastrol in de serie ‘Costa!’ van BNN en in 2004 in ‘Het Glazen Huis’, de eerste soapserie van de publieke omroep. Ook deed ze in 2005 mee aan het AVRO-programma ‘Wie is de Mol?’. In 2004 maakte ze haar filmdebuut met ‘Stille Nacht’, geregisseerd door Ineke Houtman naar het script van Frank Ketelaar. Deze film, gebaseerd op de verwikkelingen rond de Utrechtse serieverkrachter, ging in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Daar werd ze uitgeroepen tot de populairste aanstormende actrice van 2004.

Ze verliet in juni 2005 ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ om zich te concentreren op andere dingen. Naast acteren heeft ze zich ook op presenteren gericht. Ze presenteerde ‘Shock Doc’ van Yorin en was naast Angela Groothuizen, Froukje de Both, Gordon en Winston Gerschtanowitz presentator van het Talpa-programma ‘Thuis’. Sinds september 2005 schrijft ze wekelijks een column in het dagblad Metro.

In 2006 gingen de twee films ‘Doodeind’ en ‘Sl8n8’ in première. Daarnaast speelde Koblenko in een productie van het International Film Festival Rotterdam, ‘American Dreams’, die op het Hollywood Film Festival de prijs voor de Beste Korte Film in de wacht sleepte. Verder sprak ze een tekenfilm in – ‘Garfield 2’ – en speelde ze gastrollen in de politieseries ‘Van Speijk’ en ‘Boks’.

In 2008 presenteerde Koblenko het programma ‘Landroof’ voor de VPRO, en won daarmee in mei 2009 de journalistieke prijs DE TEGEL voor het meest innovatieve programma. In november 2008 won ‘Landroof’ al de internationale Prix Italia. Daarnaast speelde Koblenko in 2008 de rol van mysterieuze Kim van Meegen in het tweede seizoen van de populaire serie ‘Vuurzee’.

In 2007 maakte Koblenko haar debuut in Moskou in de Russische remake van de Nederlandse serie ‘De Erfenis’. In dit gastoptreden speelde ze met Aleksandr Domogarov. In 2008 keerde Koblenko terug naar Moskou voor de opnames van de twaalfdelige Russische dramaserie, ‘Drie Gezusters’.

Koblenko, die Russisch, Oekraïens, Nederlands, Engels, Frans en Duits spreekt, is ambassadeur van NCDO, een organisatie die zich inzet voor de Millenniumdoelen.